Top 10 mooiste stranden van Europa

Zin in het strand, maar weet je (nog) niet welk strand in Europa? Om in de stemming te komen en je een handje te helpen, zetten wij de mooiste 10 stranden van Europa voor je op een rij.

1. Zlatni Rat (Kroatië)

De Gouden Hoorn van Kroatië is een van de uniekste stranden van de wereld. Door de stroming, wind en golven verandert het goudgele kiezelstrand continu van vorm en is het bovendien altijd windstil aan één kant van het eiland. Wordt het te warm? Neem dan een duik in het heldere, azuurblauwe zeewater. Aan schaduw geen gebrek, want de vele dennenbomen aan de voet van het strand bieden genoeg schaduw. Zlatni Rat is een perfect strand om te luieren en genieten van de mooie omgeving, tegelijkertijd zijn er ook genoeg watersportmogelijkheden voor de actieve strandgangers onder ons.

2. Plage de Saleccia (Corsica)

Gevonden! Een verborgen strandjuweeltje in het noorden van Corsica: een kilometer lang fijn zandstrand, kristalhelder, rustig kabbelend zeewater en duinen met de voor Corsica kenmerkende marquis-struiken. Het is een genot om hier te genieten van niets anders dan het ritmische gedein van de zee en het zachte geluid van de wind. Nog een pluspunt van dit strand: omdat het gelegen is in een beschermd natuurgebied, is er geen restaurant, hotel of andere toeristische voorziening te vinden. Hierdoor zie je ook weinig andere toeristen. Wie op zoek is naar een rustig, ruim, onaangeroerd strand, is op Plage de Saleccia absoluut op zijn plek. Daar moet je echter wel  eerst een lange autorit voor over hebben, want het strand is lastig te bereiken. Maar die route voert door schitterende, ongerepte, Corsicaanse natuur, dat dan weer wel.

3. Navagio Beach (Griekenland)

Navagio Beach op Zakynthos is het meest gefotografeerde strand van Griekenland. En dat is volkomen logisch. Verscholen tussen hoge en steile rotswanden ligt een waar paradijs. Het spierwitte zand, het helderblauwe water en de idyllische ligging vormen tezamen een indrukwekkende en uitnodigende bestemming. Tegenwoordig wordt de prachtige baai letterlijk overspoeld door toeristen, aangezien Navagio Beach alleen per boot bereikbaar is. In het verleden maakten smokkelaars hier dankbaar gebruik van. Het gestrande scheepswrak en de bijnaam ‘Smugglers Cove’ herinneren aan deze vervlogen tijden. Tip: vermijd de drukte en geniet van bovenaf van een magnifiek uitzicht.

4. Amalfikust (Italië)

Steile kliffen, verborgen strandjes en geheime baaien. De Almalfikust is de perfecte plek om incognito op vakantie te gaan. Daarom komen Hollywoodsterren er zo graag…De grootste attractie aan deze kust is de bochtige bergweg die de dorpen Sorrento, Positano en Amalfi met elkaar verbindt. Beneden tussen de rotsen liggen goed verstopte strandjes waar je vaak alleen met de boot kunt komen.

5. Étretat – Normandië (Frankrijk)

De stranden van Normandië hebben in de geschiedenis veel te verduren gehad. De Tweede Wereldoorlog heeft op veel plekken zijn sporen achtergelaten, zowel op het land als in de zee. Maar daarnaast heeft ook de natuur haar stempel gedrukt op het gebied. Langs de noordwestkust staan enorme krijtrotsen, bedekt met een kapsel van groene velden droge struiken. Ze zijn door de tijd uit de oceaan omhoog geduwd en hebben een unieke, indrukwekkende kustlijn gevormd. Het donkere zeewater van de Atlantische klettert tegen de witte muren aan, en af en toe rolt het rustig op een van de vele kiezel- of zandstranden die tussen de kliffen verscholen liggen.

6. Luskentyre – Isle of Harris (Schotland)

Oké, dit is niet een strand om lekker te gaan liggen zonnen, want zelfs in de zomer haalt het kwik geen aangename temperatuur. Maar, desondanks willen we jullie Luskentyre Beach niet onthouden, want dit strand is prachtig en het bezoeken meer dan waard. De kustlijn is zo weids en breed, en de heldere, blauwe zee lijkt maar niet dieper te worden. Verder uit de kust liggen kleine rotseilanden te dobberen in zee, die weer doen denken aan het Schotse landschap. De combinatie tussen het zachtgele zand en subtiele, mooie zee aan de ene kant en het weidse, wilde Schotse landschap aan de andere kant, is uniek, en daarom staat Luskentyre Beach absoluut in onze top 10.

7. Öludeniz (Turkije)

Onterecht onbekend, dit strand aan de zuidkust van Turkije. Het heldere zand van Öludeniz Beach ligt als een halve maan uitgesmeerd in de baai, omringd door azuurblauwe zee en een geweldig decor van met bomen bezaaide bergen. Soms verlies je het besef op een strand te zijn, want de enorme bergen doen eerder denken aan een ruig gebergte ergens in het binnenland. Juist hierdoor is Öludeniz een bijzonder strand, waar je zowel kan luieren als genieten van de schitterende omgeving.

8. Reynisfjara Beach (IJsland)

Reynisfjara Beach is hét bewijs dat een strand niet tropisch hoeft te zijn om mooi te zijn. De imposante basalten zuilen bewaken de zwarte kustlijn, waar de golven van de Atlantische Oceaan zich bulderend op uitstorten. De legende gaat dat de basalten zuilen ooit trollen waren die zeeschepen uit de zee het land op probeerden te sleuren. Eens kwam plots de vloed opzetten en waren de trollen niet op tijd terug aan land. De vloed overviel hen en veranderde de trollen in hard steen. Vandaag de dag staat het Reynisfjara Beach bekend als het mooiste strand van Ijsland. En terecht. Er is geen enkel ander strand zoals Reynisfjara, waar de natuur zo’n machtige en ruige landtong heeft gemaakt als hier.

9. Apella Beach – Karpathos (Griekenland)

Met zoveel eilanden is het natuurlijk te verwachten dat Griekenland meerdere jaloersmakende stranden heeft. Apella Beach op Karpathos is er ook zo een. Het kiezelstrand wordt omarmd door meerdere bosrijke ringen, die met hun diepgroene kleur een prachtige contrast vormen met de kleine witte kiezelsteentjes en het azuurblauwe water. Het strand is bescheiden van maat, waardoor het snel druk kan worden. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door de verre uitzichten over de fonkelende Middellandse Zee.

10. Ksamil Beach (Albanië)

Strand in Albanië? Jazeker! Je verwacht het misschien niet, maar ook Albanië heeft een echte riviera. En waarom ook niet, de zee is er prachtig, de stranden uitnodigend en de omgeving schitterend. Ksamil Beach in het zuiden van Albanië hoort dan ook beslist thuis in dit lijstje. Dit unieke strand wordt omgeven door veel groen en verschillende eilanden. Een eiland ligt op zwemafstand van de kust, waar je even kunt bijkomen van je zwemtocht. Kijk onderweg af en toe even om en geniet van het mooie uitzicht op de Albanese kust. Terug aan land kun je je vervolgens weer verwonderen over de schoonheid van het strand zelf.

Top 5 Zonvakanties

1

9.7

Score

2

9.5

Score

3

9.5

Score

4

9.4

Score

5

9.4

Score