Top 10 mooiste stranden ter wereld

Je moet er even voor reizen, maar dan heb je ook wat: prachtige stranden die de verbeelding te boven lijken te gaan. Wij vonden tien van zulke pareltjes en somden ze hieronder voor je op. Hoewel niet allemaal geschikt voor een dagje luieren, zijn ze allemaal even paradijselijk als indrukwekkend.

1. Gili Eilanden

Voor de kust van Bali en Lombok liggen drie eilandjes, die lang bekend stonden als de feestpaleizen van Indonesië: de Gili Eilanden. De laatste jaren hebben de eilanden hun wilde veren echter afgeschud en zijn ze flink veranderd. Op het grootste eiland, Gili Trawangan, wordt nog steeds drie keer per week goed gefeest, maar de Gili’s zijn nu toch vooral geliefd vanwege de prachtige stranden, mooie brandingen en onwijs relaxte sfeer. Alle drie de eilandjes kun je in een paar uur rondwandelen, waarna je een verfrissende duik kunt nemen in de mooie oceaan. Of nou ja, verfrissend; het zeewater schommelt zo rond de 30 graden, dus een opkikker zal je er niet echt van krijgen.

2. Quy Nhon – Vietnam

In het midden van Vietnam ligt de kustplaats Quy Nhon. Een waar paradijsje, want naast een schitterend, breed strand en blauw zeewater vind je hier ook vriendelijke mensen, een adembenemende omgeving waar je heerlijk kunt wandelen en bovendien ontzettend goed eten. De verse vis komt zo uit de zee. Terwijl je ligt te ontspannen op het zachte zand en de palmbomen voor je zingen, kun je de merkwaardige vissersbootjes voor je in de zee zien dobberen. Quy Nhon heeft misschien niet het witste zand of blauwste water, maar de waanzinnige natuur en cultuur maken alles goed.

3. Malediven

Heb je het over de mooiste stranden ter wereld, dan kunnen de Malediven uiteraard niet ontbreken. Deze eilandengroep in de Indische Oceaan bestaat voornamelijk uit witte zandstranden (écht wit), wuivende palmbomen en ongekend helder zeewater. Er heerst niets anders dan een ontspannen, romantische paradijssfeer. Geen wonder dan ook dat veel pasgehuwden hier hun huwelijksreis doorbrengen. Ook vind je hier een schitterende en kleurrijke onderwaterwereld. Buiten de stranden, koraalriffen en talloze vissen is er overigens weinig te doen, dus wie niet houdt van dagen lang luieren met de voeten in het zand en een cocktail in de hand, kan beter een ander strand opzoeken.

4. Bay Islands – Honduras

Met een beetje geluk trek je zo een oude piratenschat onder het witte zand van de Bay Islands vandaan. In de 16e en 17e eeuw werden de toen onbewoonde eilandjes namelijk door piraten gebruikt als uitvalbasis om Spaanse schepen met goud te overvallen. Wie niet van schatzoeken houdt, kan gaan liggen op een van de suikerstranden, of een duik nemen in de mooie zee, die zo turquoise is dat het lijkt alsof iemand er kleurstof aan heeft toegevoegd. Op de achtergrond hoor de je wuivende palmbomen en het geluid van een zacht briesje. Genieten!

5. Boulders Beach – Zuid-Afrika

Deze beschutte baai heeft zijn naam te danken aan de granieten rotsblokken waartussen de baai is gelegen. Op het strand zelf liggen ook grote rotsen, waardoor de baai een bijzondere uitstraling krijgt. Maar wat het strand vooral bijzonder maakt is de kudde zwartvoetpinguïns die hier al sinds 1982 verblijft. Ze liggen ontspannen in het glinsterende, goudgele zand of zwemmen zo tussen je voeten door in het heldere, turquoise zeewater. Een unieke ervaring op een unieke plek! En daarom in onze top tien van de mooiste stranden ter wereld.

6. Eagle Beach – Aruba

Terug naar de Cariben, want niet alleen bij Honduras zijn mooie stranden en zeewater te vinden. Zoals op Aruba. Een van de mooiste stranden is toch wel Eagle Beach, vooral omdat het witte poederstrand zo breed en vlak is. Je kunt hier heerlijk zonnen en genieten van het eindeloze uitzicht. Een ander groot voordeel van dit strand is dat het heldere zeewater erg rustig is. Als je zou willen, zou je hier uren kunnen dobberen op een ligbedje zonder door ook maar één golf gestoord te worden. Viva la vida!

7. Koh Lipe, Thailand

Zo’n 40 km uit de kust van Thailand ligt het kleine eilandje Koh Lipe. Hoewel het dichter bij Maleisië ligt, hoort het toch bij Thailand. Koh Lipe is gezegend met zachte poederstranden, koraalstranden en glashelder water. Als je de populaire stranden van Pattaya Beach en Sunrise Beach even achter je laat, en verder loopt over landweggetjes, ontdek je bovendien nog een aantal verborgen pareltjes van stranden waar je alle rust van de wereld hebt. Koh Lipe wordt de laatste jaren echter wel steeds meer ontdekt door het massatoerisme, en dat is terug te zien in de vele longtailboten, restaurantjes, dure hotels en toeristen die het eiland bevolken. Dat was ook te verwachten, want de stranden van Koh Lipe behoren absoluut tot de mooiste van de wereld.

8. Cayo Santa Maria – Cuba

Cuba is niet alleen het eiland van de muziek en rum, ook qua stranden kun je er je hart ophalen. Vooral de kleine eilanden in het noorden zijn omringd met een ketting van pastelgekleurd zand en grote palmbomen. Cayo Santa Maria is er daar één van, waar ondanks de vele 5-sterren resorts ook een ontspannen sfeer heerst. Hier zal je echt niet snel aan huis denken. En als je een beetje geluk hebt, zie je af en toe een rog of dolfijn door het kraakheldere water schieten.

9. Awaroa Beach – Nieuw-Zeeland

Naast een van de mooiste is dit misschien ook wel een van de meest bijzondere stranden ter wereld. In tegenstelling tot andere stranden is Awaroa Beach niet een lange strook zand, maar bestaat het uit allemaal smalle slierten strand, die sierlijk tussen de enorme beboste bergen door kronkelen. De strandjes, licht van kleur en bestaande uit zacht zand, worden groter naarmate het helderblauwe water zich terugtrekt. Wat Awaroa Beach bovendien zo bijzonder maakt zijn de grote, beboste bergpieken die overal in het gebied het zicht bepalen.  Je hebt het idee in twee werelden tegelijk te zijn: in de ruige wildernis van het Noordereiland, en de ontspannen sfeer van het strandleven. Uniek!

10. Praslin – Seychellen

Maar de allermooiste stranden ter wereld vind je misschien toch in de Indische Oceaan, net boven Madagaskar. De Seychellen bestaan uit meerdere eilanden, de een nog mooier dan de ander. Ze zijn ruw en sierlijk tegelijk: grote geërodeerde rotsblokken liggen tussen het fijne, zachte zand, en worden omringd door zacht kabbelend helder water. Volgens ons verdient Praslin absoluut de titel ‘paradijs’, want de sprookjesachtige uitstraling en oneindige vergezichten geven je het gevoel in een droom te zijn beland.

Top 5 Zonvakanties

1

9.7

Score

2

9.5

Score

3

9.5

Score

4

9.4

Score

5

9.4

Score