De 10 leukste vakanties van 2022

Wandelen tussen de flamingo’s in de Algarve of mystiek Vietnam ontdekken? Je vakantie hoeft dit jaar écht niet saai te zijn. Onze leukste reizen 2019 mét voordeel voor alle ANWB-leden.

1. Vietnam: genieten van streetfood en natuurschoon

Vietnam heeft alles in zich om dé topbestemming van 2019 te worden. Denk aan magische baaien (Halong Bay), historische steden, badplaatsen, rivierdelta’s en heel fotogenieke rijstvelden. En het streetfood in Vietnam? Breek ons de mond niet open. Probeer Bun Cha, noodle soep met gegrild vlees en verse kruiden. Of Banh Mi, een Franse baguette met komkommer, wortel, rode ui, saus en (varkens)vlees. Bezoek met je geliefde Hoi An, de meest romantische stad van Vietnam.

2. Andalusië: één grote bucketlist

Sommigen bestempelen Andalusië als het échte Spanje. Daar hebben de ware fans zo hun redenen voor: je kunt door eeuwenoude (witte) dorpen struinen, smullen van een 100% authentieke Spaanse keuken en tot diep in de nacht dansen op de klanken van de flamenco. Maar er is méér. Andalusië is één grote bucketlist van oogverblindende attracties. Bewonder het Moorse paleis Alhambra, de Mezquita van Córdoba en het stadje Ronda dat spectaculair op een rots is geboetseerd.

3. Disneyland Parijs: ontbijten met Mickey en Donald

Mickey Mouse die vraagt of je een broodje jam voor ‘m wilt smeren…we hebben minder wonderlijke ontbijtpartners versleten. Ontbijten (of dineren) met Disney-karakters is een kinderdroom die werkelijkheid wordt in Disneyland Parijs. Lekker gesmikkeld? In Disneyland Park en Walt Disney Studios Park lonken meer dan 50 attracties. Verdwaal in Alice’s Curieuze Labyrinth (pas op voor de kaartsoldaten!) of maak een zeeduik met de Crush’s Coaster. Parades en shows met je favoriete Disney-figuren zorgen voor een beetje extra magie.

4. Groningen: op culturele jacht 

Inwoners van Groningen weten allang dat hun studentenstad de mooiste is. En de gezelligste. En superinteressant door de talrijke monumenten en musea. Ook wij zijn gecharmeerd van de Martinistad (niet vernoemd naar de drank, maar naar de 96,8 meter hoge Martinitoren). Wat moet je allemaal zien? Ten eerste het Groninger Museum, gevestigd in een ultramodern gebouw dat op zich al een kunstwerk is. Ten tweede: de historische pakhuizen en hofjes. Ten derde: de gezellige kroegjes. Groningen is niet voor niets een heel bruisende studentenstad.

5. Zuid-Afrika: Big Five spotten

Ken je de vuvuzela nog? Het was dé toeter tijdens het WK Voetbal van 2010 in Zuid-Afrika. Nu begrijpen we dat dat niet meteen aanleiding is om Zuid-Afrika te bezoeken, maar gelukkig hebben we nog meer redenen om je over te halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de waanzinnige natuur? Steppe, strand, bergen en heide wisselen elkaar in hoog tempo af, zo nu en dan onderbroken door een traditioneel vissersdorpje of hippe metropool. Onderweg kom je verschillende grote natuurgebieden tegen waar talloze wilde dieren leven. Probeer de Big Five maar eens te spotten!

6. Algarve: relaxt wandelen

We weten allemaal dat de Portugese Algarve mooie stranden heeft én een supertemperatuur tijdens onze Hollandse winter. Maar een wandelbestemming? Jazeker. Denk bijvoorbeeld aan het vogelrijke natuurgebied Ria Formosa en de zoutpannen met flamingo’s bij Castro Marim. Al lopend geniet je optimaal van de lokale flora en fauna. Het historische stadje Tariva met z’n smalle straatjes past helemaal in je dolce-far-niente-programma. Lunch in een piepklein restaurant met een schotel gegrilde sardines. Hmmm…

7. Brugge: varen door de middeleeuwen

Eerst even iets rechtzetten: het schitterende Brugge dankt haar bijnaam ‘Venetië van het Noorden’ niet aan haar vele stadskanaaltjes (die hier overigens reien heten). De vergelijking heeft alles te maken met het feit dat de middeleeuwse handelssteden Brugge en Venetië vroeger economische rivalen waren. Laat niet onverlet dat een bezoek aan de monumentale kantstad onvergetelijk is. Maak een vaartocht en bekijk de middeleeuwse panden eens van een andere kant. Onze wow-mo(nu)menten: het rijk versierde Stadhuis (1400), het Belfort en het Prinselijk Begijnhof.

8. Middellandse Zee: cruisen langs topbestemmingen

Een rondje Middellandse Zee levert een scala aan topbestemmingen op. Hoe kun je die het beste bezoeken? Een cruise biedt uitkomst. Je start bijvoorbeeld in Rome, stad van het Colosseum, de Trevifontein én de beste ijssalon van het westelijk halfrond (Giolitti). Vervolgens kijk je je ogen uit in Olympia, Athene, Mykonos, Kusadasi, Rhodos, Santorini en Napels. Leuke bijkomstigheid: je reist zonder files, en het zoeken naar een parkeerplek hoeft ook al niet meer. Win-winsituatie dus.

9. Rocky Mountains: dwalen door vier nationale parken

Rocky Mountains High….zanger John Denver was niet voor niets lyrisch over het imposante gebergte dat maar liefst vier nationale parken omvat en waarvan de hoogste top tot bijna vier kilometer(!) reikt. Je kunt hier volop genieten van indrukwekkende bergtoppen, ijsvelden en gletsjers, meren, alpenweiden, watervallen en diepe canyons. Wandelen kun je hier prima – op bijvoorbeeld de meer dan 500 kilometer aan trails – maar ook vanuit het camperraam is dit wereldberoemde berglandschap een feest voor het oog. Er leven talloze kleine wilde zoogdieren in de Rockies naast grote dieren zoals herten en dikhoornschapen.

10. Zwitserland: sporen langs magische panorama’s

Kan-niet-waar-zijn-zo-magnifiek. De Zwitserse alpen zijn zo oogverblindend mooi dat je je regelmatig in de ogen moet wrijven. Bewonder de Ruinalta, ook wel de ‘Zwitserse Grand Canyon’ genoemd, en de markante alpenreus Matterhorn. De laatste kennen we allemaal van het logo van de driehoekige chololadereep Toblerone. Om al dat moois te bekijken hebben de Zwitsers de panoramatrein uitgevonden. De Glacier- en Bernina Express zijn legendes op zich.

Top 5 Zonvakanties

1

9.7

Score

2

9.5

Score

3

9.5

Score

4

9.4

Score

5

9.4

Score