3 alternatieven voor een Valentijnsweekend rondom Venetië

Over een kleine maand is het alweer zover: Valentijnsdag ligt op de loer. Je haat het of je houdt ervan, maar eromheen kun je niet. Zou je dit jaar wel eens een romantische trip met je lief willen maken, maar wil je het toeristische Venetië liever vermijden? Skyscanner tipt drie alternatieve rondom de Italiaanse stad die nét zo romantisch zijn, maar een stuk minder druk.

1. Padua

Slechts een klein half uurtje met de trein vanaf het vliegveld in Venetië vind je Padua (Padova in het Italiaans), één van de belangrijkste kunststeden van Italië. Een goed alternatief voor een romantisch weekend weg, want gezien dezelfde gunstige ligging in de Noord-Italiaanse provincie heeft Padua bijna dezelfde karakteristieke kenmerken als buurvrouw Venetië: historische straten, bogen en passages met beschilderde fresco’s, eindeloos veel bruggetjes en kanalen en romantische trattoria’s. Het enige dat mist zijn wellicht de gondels op het water, maar een beetje reiziger weet dat dit stiekem best wel een tourist trap is.

Historische pleinen in Padova

Padua begon drieduizend jaar geleden als vissersdorpje, maar groeide al snel uit tot het belangrijkste centrum van de regio. Het oude, Romeinse amfitheater, de klokkentoren, de kathedraal van Michelangelo en de botanische tuin Orto dei Semplici: allemaal dragen ze bij aan het plaatje van Padua als één groot openluchtmuseum. Belangrijk voor Padova was de stichting van de universiteit in 1222, de op één na oudste universiteit van Europa. De universiteit trok docenten en studenten uit de hele wereld aan, waaronder Galileo Galilei. Zijn katheder, die hij voor zijn colleges gebruikte, is nog steeds te bezichtigen in de schatkamer van de universiteit.

Historisch straatbeeld van Padova

3x doen in Padova:

  • Shoppen in Via San Martino e Solferino voor leuke boetiekjes, hippe lunchrooms en gezellige terrasjes.
  • Struinen over de vlooienmarkt op zaterdagochtend op Prato della Valle.
  • Slapen met z’n tweetjes in viersterrenhotel Plaza Hotel Padova, v.a €33 per nacht.

2. Treviso

Een ander goed alternatief is Treviso, op zo’n 40 minuten afstand ten noorden van Venetië. Ook hier vind je diezelfde prachtige kanalen (met ronddrijvende zwanen), bruggetjes, kappellen en kerken – het Italiaanse stadje wordt vaak genoemd als het ‘onderschatte zusje’ van Venetië. Hoewel Treviso in oppervlakte drie keer zo klein is, biedt het centrum van de stad bijna net zoveel winkels, galeries, ijssalons en eetgelegenheden.

Stadsbeeld van Treviso

Het Piazza dei Signori is het hart van de stad, waar je het 13e-eeuwse stadhuis Palazzo dei Trecenta vindt. De kathedraal van St. Pieter vind je op het Piazza del Duomo, een Romaanse kerk die rond de 15e eeuw werd gebouwd. Loop even naar binnen, want de fresco’s van Pordenone zijn werkelijk adembenemend. Vervolg je weg naar de Chiesa di San Nicolo, de kerk die in 1303 gebouwd werd door een kardinaal van Treviso. Hiernaast vind je een kleine trattoria, waar je de lekkerste pizza’s eet die je ooit hebt geproefd. Loop daarna terug naar Piazza dei Signori en sla linksaf naar Via Calmaggiore, de grootste winkelstraat van de stad. Het hart van menig shopaholic gaat sneller kloppen bij het zien van het grote aanbod aan Italiaanse schoenenwinkels, antiek- en vintagewinkeltjes!

Locals kletsen in Treviso
Vintagemarkt in Treviso bij zonsondergang

3x doen in Treviso:

  • Eten bij één van de restaurantjes aan de rivier de Sile op Vicolo Rinaldi.
  • Op zondagochtend naar de vintagemarkt op Piazza Vittoria, die ieder weekend een ander thema heeft.
  • Slapen met z’n tweetjes in Villa Angelina, v.a €48 per nacht.

3. Verona

De binnenstad van Verona staat al vijftien jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en na Rome is Verona de stad met de meeste overblijfselen uit de Romeinse periode. Het amfitheater is het boegbeeld van de stad en wordt vanwege de uitstekende akoestiek nog steeds gebruikt, zoals voor het jaarlijkse Operafestival in de zomer. Er is ruimte voor zo’n 20.000 toeschouwers die hier plaats kunnen nemen op de originele stenen. Verona is daarnaast het thuis van Shakespeare’s meest beroemde toneelstuk: Romeo en Julia. De ooit zo romantische binnentuin is nu een toeristische attractie, maar buiten de poorten van casa die Giulietta schuilt een parel van een stad.

Plazza della Erbe in Verona

Door Corso di Porta Borsari vind je veel verliefde stelletjes die rondslenteren, evenals prachtig geklede donna’s die luid met hun hoge hakken op de straatstenen tikken. Vervolg je weg naar Corso Anastasia, waar je de meest fijne koffiebars en gelateria’s treft. Maar echt verliefd wordt je op de straten rondom Ponte Pietra, één van de vele bruggen die zich over de rivier Adige buigt. Wie zich vlak voor de zon onder gaat nog waagt aan de trappen van Castel San Pietro – het middeleeuwse kasteel dat ooit een strategisch fort was – zal getrakteerd worden op een adembenemend uitzicht over de stad.

Happy Valentine!

Trattoria in Verona

3x doen in Verona:

  • Ga lunchen in de straatjes rondom Ponte Pietro. Onze favoriet: Ostregheteria Sattoriva op Via Sattoriva 23.
  • Geef geen fortuin uit aan entreeprijzen voor hotspots als casa di Giulietta: veel gebouwen hebben prachtige binnenplaatsen met tuinen die gratis te bezoeken zijn.
  • Slapen met z’n tweetjes in Hotel Monaco, v.a €44 per nacht.

Top 5 Zonvakanties

1

9.7

Score

2

9.5

Score

3

9.5

Score

4

9.4

Score

5

9.4

Score