12 geheime zonbestemmingen in Europa

Alicante, Kreta en Cote d’Azûr zijn natuurlijk superfijne zonbestemmingen, maar intussen ook erg toeristisch geworden. Wil jij wat meer off the grid en van de gebaande paden af? Ontdek dan deze 12 geheime zonbestemmingen die Skyscanner voor je vond in Europa.

1. Sète, Frankrijk

Sète is een klein, lief vissersdorpje in Frankrijk op 40 minuten rijden van Montpellier. Het heeft een charmant centrum met fantastische visrestaurants, historische bezienswaardigheden en prachtige uitkijkpunten (Mont St. Clair!). Maar het beste van alles zijn de lege, grote zandstranden op steenworp afstand van Sète. Je zult er geen kip tegenkomen. Zuid-Frankrijk, maar dan zonder de toeristen!

Boek je zonvakantie Sète 

2. Guéthary, Frankrijk

Van de Middellandse Zee reizen we door naar de Atlantische Oceaan, want ter hoogte van Sète ligt nog een onbekende, Franse parel: Guéthary. Dit is de ideale spot voor de surfliefhebbers onder ons, want de ruige Atlantische Oceaan staat natuurlijk bekend om haar grote golven. De kliffen zijn ook perfect voor wandelliefhebbers en de lange zandstranden ideaal voor zonaanbidders. Je kunt het beste op San Sebastián vliegen en een auto huren. Vanaf daar is het nog 40 minuten rijden.

Boek je zonvakantie Guéthary

3. Cadaqués, Spanje

Vlieg naar Gerona, pak de trein naar Figueres en het laatste stukje met de bus over de bergen naar Cadaqués (of, huur een auto natuurlijk!). Een hele reis, maar als je dan eenmaal het spierwitte dorpje in zicht hebt, de straatjes omhoog bent gelopen tot de top en het uitzicht op de Middellandse Zee voor je hebt, dan weet je dat het de moeite waard is geweest. Dit is het geboortedorp van Salvador Dalí, waar een heel museum aan is gewijd in Figueres. Je wordt op slag verliefd op Cadaqués!

4. Binisafúller, Menorca, Spanje

Ooit gehoord van Binisafúller? Deze baai is gezegend met zijdezacht, wit zand, helderblauw water, prachtige vissersbootjes en pijnbossen rondom en ligt op slechts een half uur rijden van de levendige hoofdstad Mahon op het eiland Menorca. Hoewel de stad dus binnen handbereik is, heb je in Binisafúller echt het gevoel van een idyllische island hideway.

Vergelijk tickets Menorca

5. Salema, Portugal

In het zuidelijkste puntje van Portugal, op iets meer dan een uurtje rijden van de luchthaven van Faro, ligt een prachtig Portugees badplaatsje: Salema. Wil je naar de Algarve maar wil je toeristen liever mijden, dan is dit de bestemming voor jou. Salema is onderdeel van het Vicentina Natural Park, een ongerept en beschermd natuurgebied omgeven door witte dorpjes.

Vergelijk tickets naar de Algarve

6. Cefalù, Sicilië, Italië

Een beetje la dolce vita op vakantie doet eens mens goed. En waarom dan niet kiezen voor een island hideaway als Sicilië? Vanaf Palermo is het nog 1 uur en 15 minuten rijden langs de noordkant van het eiland naar Cefalù. Cefalù is één van onze favoriete dorpjes op Sicilië. Niet alleen is het strand hier prachtig (dat zand! dat water!), maar het dorpje zelf is ook erg pittoresk en steelt ieders hart.

7. Marina di Pisciotta, Italië

De Pisciottani zijn muy tranquilo en leven met een mañana-mañana state of mind, maar dan in Italië. Pisciotta en haar marina zijn zo schilderachtig mooi en een ideale zonnestemming voor strandliefhebbers. Buiten het juli en augustus dan, wanneer de locals in de omgeving hier zelf naartoe gaan op vakantie. Je bereikt Marina de Pisciotta op 2,5 uur rijden zuidwaarts vanaf Napels.

Vergelijk tickets Napels

8. Halkidiki, Griekenland

Vergeet Kreta, Kos of Rhodos: dit jaar ontdek jij de schiereilanden van Halkidiki (Chalcidice). Dit is namelijk dé plek in Griekenland waar het het minst regent en waar 300 dagen per jaar de zon schijnt. Vlieg op de jonge, levendige stad Thessaloniki en spendeer hier een paar dagen voor je een auto huurt en zuidwaarts richting Halkidiki rijdt. Kies voor Sithonia of Kassandra als je van strand en vissersdorpjes houdt en voor Athos als je van plan bent om juist veel te wandelen in de natuur.

9. Stoupa, Griekenland

Op ongeveer 50 kilometer van het internationale vliegveld van Kalamáta op het eiland Peloponnesos vind je het populaire badplaatsje Stoupa. Althans, populair bij Griekse locals. Stoupa ligt in een mooie omgeving met heel veel groen en bergen eromheen én is blessed met één van de gezelligste stranden van de regio Messinia. Rondom het strand zijn veel leuke terrasjes en vanaf Stoupa kun je allerlei leuke excursies maken of zelf autotrips maken.

Boek je zonvakantie Stoupa

10. Budva, Montenegro

Wel eens aan Montenegro gedacht voor een zonvakantie? Dit waanzinnig mooie land ligt pal aan de Middellandse Zee en is minstens zo leuk als Spanje of Italië. Budva ligt op een half uurtje rijden vanaf luchthaven Tivat (hoewel het vanaf Podgorica en Dubrovnik ook goed te bereiken is), dichtbij de grens met Kroatië. Het historische, van oorsprong Griekse stadje vormt het hart van de ‘Budva Rivièra’, die 22 kilometer lang van Trsteno tot aan Buljarica loopt en gevormd wordt door zand- en kiezelstranden.

11. Alacati, Turkije

Een slaperig vissersdorpje omgeven door een prachtig berggebied, grenzend aan een turkooizen zee en bezaaid met knusse outdoor cafés en restaurants: klinkt als een ideale plek, toch? We hebben het over Alacati, een Turks badplaatsje op minder dan een uurtje rijden vanaf Izmir. Kun je meteen een strandvakantie combineren met een stedentrip in Izmir: bekijk hier wat we eerder schreven over Izmir.

Boek Alacati

12. Patara, Turkije

Patara is met 17,7 kilometer officieel het langste strand van Turkije. Ongerept, beschermd en het thuis van talloze karetschildpadden die hier al veertig miljoen jaar hun eieren leggen. Wees dus voorzichtig met waar je je handdoekje legt, maar je hebt in elk geval genoeg ruimte want veel toeristen zul je hier niet treffen. Je bereikt Patara op 3 uur rijden vanaf de luchthaven van Antalya.

Top 5 Zonvakanties

1

9.7

Score

2

9.5

Score

3

9.5

Score

4

9.4

Score

5

9.4

Score