In je eentje door Europa liften of alleen een maandenlange reis door Zuid-Amerika maken, alleen op reis gaan is voor veel soloreizigers de mooiste manier om te reizen. Maar er komt wel meer bij kijken dan bij een reis met een partner. Durf jij het aan om alleen op reis te gaan? Lees dan eerst even deze tips en tricks om te kijken of jij er echt klaar voor bent.
Begin dichtbij huis
Het is niet heel verstandig om meteen voor langere tijd naar een verre bestemming te vertrekken als je voor het eerst alleen op reis gaat. Je weet namelijk nog niet zeker of het soloreizigers bestaan wel echt goed bij je past. Als het alleen onderweg zijn in de praktijk tegenvalt, ben je dan niet zomaar weer thuis. Probeer het daarom eerst even uit tijdens een weekendje of week redelijk dichtbij huis.
Als soloreiziger zul je snel doorhebben dat het alleen reizen veel vrijheid geeft. Je hoeft niet te overleggen waar je naartoe gaat of wat je gaat eten, je kunt doen en laten waar je zelf zin in hebt. Maar uiteindelijk heb je ook niemand om datgene wat je ervaart mee te delen. Je ziet en doet alles alleen en zit uiteindelijk in je eentje in een restaurant en hotel. Ook als er onverwachte dingen gebeuren, sta je er alleen voor. Dat moet je wel kunnen.
Vind je het nog spannend om echt helemaal alleen te zijn? Kies dan voor een verblijf in een gedeelde kamer in hostels. Hier maak je gemakkelijk contact met andere reizigers.
Zorg voor een goede verzekering
Een hele handige zorgverzekeraar, speciaal voor wereldreizigers en digitale nomaden is SafetyWing. Deze verzekering is per maand opzegbaar en kun je zolang je op reis bent laten lopen. Een van de grootste voordelen is dat ze met hun verzekering wereldwijde dekking bieden, je bent dus niet aan één land gebonden. Daardoor is de verzekering ideaal voor wie in het buitenland gaat werken of bijvoorbeeld een wereldreis gaat maken. Bovendien ben je via SafetyWing niet alleen medisch verzekerd, maar je bent ook verzekerd voor vertragingen, verlies van bagage, persoonlijke aansprakelijkheid, bij noodgevallen en zelfs bij natuurrampen. Daarnaast heeft hij goede dekking voor zaken als vervoer naar huis bij ongevallen en ziekte en noodzorg in het buitenland. Het is dus een soort combinatie van een reisverzekering én zorgverzekering in één. Lees hier meer over de SafetyWing Travel & Medical insurance.
Zorg voor een goede voorbereiding
Houd er rekening mee dat er niemand is om je aan dingen te helpen herinneren. Je moet zelf visa, vliegtickets en treinkaartjes regelen. Jij moet ook alleen uitmaken welke schoenen en kleding het meest geschikt zijn, je hebt niemand die je met dergelijke beslissingen kan helpen.
Maak daarom ruim voor vertrek een overzichtje van wat je moet doen, zoals inentingen halen, een reisverzekering afsluiten of extra contactlenzen bestellen. Zorg ook dat je een apart briefje hebt met belangrijke telefoonnummers van je zorgverzekering, reisverzekering, bank, creditcardmaatschappij en de Nederlandse ambassade(s) en bewaar deze apart van je telefoon en portemonnee. Dan heb je deze altijd bij de hand als zowel je telefoon, paspoort en portemonnee zijn gestolen. Als soloreiziger heb je namelijk geen partner die zulke gegevens nog wel bij de hand heeft.
Protip: plastificeer dit briefje! En zorg voor een digitale kopie, in je mail bijvoorbeeld. Toen ik in mijn eentje naar Israël en Jordanië ging, bewaarde ik een briefje met belangrijke telefoonnummers in mijn schoen. Maar na zes weken in de hitte was dit briefje zo goed als vergaan en waren de telefoonnummers onleesbaar geworden. Een geplastificeerd kaartje gaat een stuk langer mee. En de bestanden in je mail kun je overal ter wereld benaderen.
Kies een bestemming die bij je past
Doe eerst research naar het land waar je alleen naartoe wilt gaan en kijk of de cultuur aansluit bij datgene wat je zoekt. De kans is namelijk groot dat je je veel sneller eenzaam en minder prettig voelt als je als soloreiziger in een land bent dat niet goed bij je past.
Over het algemeen zitten soloreizigers met een land in Zuidoost-Azië altijd wel goed. De mensen zijn vriendelijk en toegankelijk en omdat hier het hele jaar door veel andere reizigers zijn is de kans groot dat je een leuke reisgenoot tegenkomt, als je dat wilt. Houd er wel rekening mee dat het over het doorgaans moeilijker is om in grote steden contact te leggen en dat de mensen hier vaak afstandelijker zijn.
Ben je als vrouw alleen op reis? Bespaar dan niet op de locatie van je hotel of hostel en kies voor centraal gelegen accommodaties. Zo hoef je niet in het donker naar je afgelegen hotel te lopen en dat is wel zo veilig. Ook kunnen vrouwelijke soloreizigers de landen in het Midden-Oosten in eerste instantie beter vermijden.
Stap over je verlegenheid heen
Het kan goed zijn dat je het prima vindt om alleen te reizen, maar dat je er een hekel aan hebt om iedere avond alleen te eten. Onthoud dat je vast niet de enige bent die het leuk vindt om tijdens een maaltijd de dag met iemand door te nemen, je moet alleen wel over je verlegenheid stappen om degene te vinden.
Neem een reisgids als bijvoorbeeld de Lonely Planet en kies een populair eettentje voor backpackers en ga vervolgens kijken of je andere soloreizigers ziet. Vraag dan gewoon of je mag aanschuiven om samen te eten. Mocht de persoon in kwestie daar geen behoefte aan hebben is dat jammer, maar geen probleem. De kans is namelijk groot dat je hem of haar nooit meer ziet. Geen enkele reden dus om bang te zijn dat je misschien een flater slaat.
Gebruik je gezonde verstand
Het is niet gevaarlijk om alleen op reis te gaan, je moet alleen wel goed opletten en onveilige plaatsen en situaties uit de weg gaan. Dit doe je door je gezonde verstand te gebruiken. Als iets niet goed voelt, doe het dan niet. Als je iets of iemand niet (helemaal) vertrouwt, houd daar dan meteen mee op of kap het af. Je bent niemand iets verplicht of verschuldigd.
Let goed op je spullen, laat je drankje niet onbeheerd achter en voel je zeker niet genoodzaakt om beleefd te doen tegen wildvreemden. Zeker als je als vrouw alleen op reis bent, zul je het tegenkomen dat mannen voor je willen gaan ‘zorgen’ door bijvoorbeeld met je mee te lopen naar je hotel of hostel. Kijk daar goed mee uit, het is niet ondenkbaar dat degene dat met een andere reden doet.
Geniet van je soloreizigers vrijheid
Zoals al eerder gezegd: als je alleen op reis bent, zul je de ultieme vrijheid ervaren. Je hebt geen enkele verplichting en hoeft op geen enkel moment met een ander rekening te houden. Geniet daar met volle teugen van!
Protip: Neem een reisdagboek mee. Als je aan het einde van de dag niemand hebt om je ervaringen mee te delen, kun je ze gewoon opschrijven. Je zet dan al dat prachtigs wat je hebt gezien en meegemaakt op een rijtje en hebt dan tegelijkertijd een mooie herinnering voor later!